SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

źródła białka

  • [...] jednych naukowców dieta niskowęglowodanowa oznacza dostarczanie mniej niż 40 g węglowodanów dziennie, wg innych mniej niż 45% dziennej podaży energii z węglowodanów. Kolejne źródła jako lowcarb definiują dietę, w której dostarcza się 20% dziennego zapotrzebowania w postaci węglowodanów i tylko 20-60 g węglowodanów dziennie. Dla dostarczania 2000 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15604 Data: 2017-12-03 12:42:58
  • Jeżeli przypatrzymy się wielu mitom na temat kreatyny i zbierzemy je w jedną całość, szybko okaże się, że powstałaby dość pokaźnej grubości książka, którą można by było czytać w długie jesienne wieczory. A i tak z czasem wydaje się, że niektóre mity są nieśmiertelne.  Niewiele jest jeszcze badań, które potwierdziły jednoznacznie, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9900 Data: 2019-08-04 08:25:00
  • [...] mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein Teoretycznie, doskonałym źródłem protein są czerwone mięsa, takie jak: wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, mięso konia i kozy. Niestety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8216 Data: 2019-10-03 08:21:28
  • Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4149 Data: 2020-07-20 13:16:57
  • Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23480 Data: 2018-09-06 10:59:43
  • Istnieją dwa produkty o podobnej nazwie. Jeden jest pożądanym składnikiem diety kulturysty, a drugi wręcz przeciwnie. Do dzisiaj w Internecie ludzie nie odróżniają serwatki białkowej od białka serwatkowego i kupują tą pierwszą. Białko serwatkowe jest dość drogie, ale bardzo wartościowe dla sportowca. Jego cena wynika ze złożonego i kosztownego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11639 Data: 2018-09-08 11:02:05
  • [...] będziesz żyć za krótko, by wypróbować wszystkie warianty diet, treningów, protokołów suplementacyjnych i dopingowych. Dlatego najlepiej jest czerpać wskazówki z zaufanego źródła i nie słuchać porad każdej napotkanej osoby. Szczególnie mocno odradzam przygody z farmakologią. Jeśli nie masz skończonych 25 lat, ustabilizowanej gospodarki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2833 Data: 2022-07-06 16:09:52
  • [...] zmianie. Grafika: obrazuje próg leucynowy w kontekście różnych źródeł protein podawanych dość lekkim i początkującym zawodnikom. Po piąte: istnieją lepsze i gorsze źródła protein. Innymi słowy, w badaniach wykazano, iż dla lekkich mężczyzn (72-82 kg) sprawdzi się 36 g izolatu białka serwatkowego, który podaje się po zakończonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3253 Data: 2021-07-20 09:49:16
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 784 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Dietetyczne pułapki czyhające na sportowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7967 Data: 2019-10-06 19:23:16
  • [...] w sposób prawidłowy, musi zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to, że użyte produkty żywnościowe powinny zawierać pełnowartościowe źródła wymienionych makroskładników, głównie białka. Jeżeli chodzi o ważność makroskładnika dietetycznego, białko stanowi główny element zainteresowania osób trenujących. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5941 Data: 2018-09-04 09:23:49
  • [...] tuczą. Przy tym zapewne węglowodany, które są tańsze i mają szybszą kinetykę, będą wykazywały większy negatywny wpływ na glikemię i tuczenie człowieka. Z kolei tańsze źródła tłuszczów będą bardziej sprzyjać kancerogenezie i zmianom miażdżycowym, przez zaburzenie proporcji kwasów omega-9/omega-6 i omega-3, co sprzyja rozwojowi stanu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11181 Data: 2019-04-19 11:14:20
  • [...] jajka, warzywa, owoce, może zawierać w większości tłuszcze wielo- i jednonienasycone oraz węglowodany złożone (ryż, kaszę, makaron). Ale wiele produktów bogatych w źródła tłuszczów jest przy tym bombą kaloryczną. I niewinny olej rzepakowy czy oliwa z oliwek mogą skutecznie przyczyniać się do zawyżenia bilansu kalorycznego, czyli w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30771 Data: 2018-10-18 10:53:46
  • Dość dobrze udokumentowana w badaniach naukowych jest zależność między podawaniem węglowodanów w trakcie wielogodzinnego wysiłku (np. triathlonu, pływania długodystansowego czy wyścigu kolarskiego), a poprawą wyniku sportowego. O wiele słabsze podparcie znajduje podawanie węglowodanów w trakcie treningu siłowego czy interwałowego lub przy pracy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6108 Data: 2017-10-05 10:08:05
  • Niektórzy ludzie przedstawiają fizjologiczne zależności w postaci wykresów, procentów, wzorów, korelacji. I bardzo dobrze, bo podejście naukowe pozwala odsiewać ziarno od plew, plotki od faktów. Niestety, organizm jest o wiele bardziej złożony, niż się to wydaje. Istnieją wyjątki od reguły, które zaprzeczają ustalonym wzorcom postępowania. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3901 Data: 2019-08-27 09:20:54
  • Suplementy na masę mięsniową

    Artykuł
    Suplementy

    [...] 24 kg miesięcznie. Już na same białka pochodzenia zwierzęcego wydasz kilkaset złotych. Celowo nie komplikuję powyższych wyliczeń, gdyż należałoby tu uwzględnić również inne źródła protein np. twaróg (17-18 g protein w 100 g), ryby, wołowinę, jajka (1 jajko gotowane 50 g ma ~ 6.3 g białka), wieprzowinę; a także proteiny niepełnowartościowe, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6203 Data: 2018-09-17 09:20:22
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] on intake and plasma status of carotenoids in humans. J Sci Food Agric. 2011;91(4):767–775. Agnieszka Gryszczyńska1, Bogna Gryszczyńska2, Bogna Opala „Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki” http://www.czytelniamedyczna.pl/3847,karotenoidy-naturalne-zrodla-biosynteza-wplyw-na-organizm-ludzki.html Axel [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2626 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • Można by skwitować, iż kulturyści umierali i będą umierać, jednak warto by się zastanowić, dlaczego tak się dzieje. W tekście posłużę się celowymi skrótami, ponieważ szczegółowe opisy zajmują zbyt wiele miejsca.  Nadmierna waga - śmierć na raty W końcu warto zaznaczyć, iż serce pompuje krew całą dobę i u kulturystów mięsień jest poddany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1988 Data: 2023-08-22 11:37:20
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7958 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • [...] hiperkalciurii obejmuje zmniejszenie spożycia sodu (ograniczenie potraw obficie solonych), białka (0.8 – 1 g/kg masy ciała dziennie) i szczawianów w diecie (np. ich źródła to czekolada, kawa rozpuszczalna, szpinak). Diety o zawartości wapnia ≥ 1 g/dziennie (oraz o niskiej zawartości białka i niskiej zawartości sodu) mogą chronić przed [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13640 Data: 2018-11-19 11:26:05